Thomas Cook, Neckermann, Billy Joel en Olympisch Goud in dressuur

Gepubliceerd op 8 oktober 2019 om 22:15

Thomas Cook is Failliet. In België, Nederland en Duitsland was Thomas Cook sedert een aantal jaren actief onder de merknaam Neckermann.

Neckermann werd in 1938 opgericht door Joseph Neckermann (1912-1992) die daarvoor dankbaar profiteerde van de gunsten die hem vriendelijk aangeboden werden door Hitler himself, de zogenaamde “Aryanisation”, of de door nazi’s geforceerde overname van joodse zaken.

Joseph Neckermann zag in die “Aryanisation” zijn kans om het goedlopende postorderbedrijf en reisbureau van de Jood Karl Amson Joel over te nemen aan een spotprijsje. Na de oorlog heeft Joseph voor zijn slechte manieren een jaartje moeten boeten in een militaire gevangenis, en in 1957 heeft hij uiteindelijk de familie Joel een karige 2 miljoen toenmalige Duitse marken (ongeveer 750.000 euro) als compensatie overgemaakt.

De Joodse familie Joel (in het Duits Jöl, ook geschreven als Joel) ontvluchtte het nazi-regime via Zwitserland en Cuba naar de Verenigde Staten (New York) waar zij opnieuw in zaken gingen.

De genoemde Karl Amson Jöl (of Joel als je wil) was niemand minder dan de grootvader van Billy Joel, vooral bekend als singer-songwriter. Billy werd en is nog steeds een zeer populaire musicus.

Na de oorlog ontpopte Joseph Neckermann zich tot een erg succesvolle dressuurruiter en werd hij lid van het West-Duitse Olympische comité. In 1960, 1964, 1968 en in 1972 won hij verschillende Olympische medailles, zowel individueel als voor het landenteam.

Ook zijn dochter Eva Pracht en zijn kleindochter Martina Pracht waren Olympiade-ruiters.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.