Landgoed Ducaet

Landgoed Ducaet is gelegen in Kerkhoven, een gehucht van de stad Lommel in de provincie Limburg, België.

 De landerijen van het domein Ducaet staan bij de diensten van het Kadaster geregistreerd als "De Ducaet".("stuk erff geleege in de bette venne genaamt de ducaet, ten westen de gemeene loop, 1774, H.P. 33, 73r; schaarbosch genaamd de Dukaat, 1834, Van Breugel, min. 22")

De benoeming van het domein vindt zijn oorsprong in verband met de geldverhandeling bij de aankoop van het domein in 1774. De koopsom werd betaald met (gouden)  dukaten.

De oorsprong van de munten waarmee de koopsom van het domein in 1774 vereffend werd, vindt zijn oorsprong in Italië.

Toen in 1284 Doge (Duke i.e. Hertog) Giovanni Dandolo de  48ste Hertog van Venetië, een nieuwe goudmunt liet slaan onder de benaming Zecchino, kreeg die als omschrift :

"Sit tibi Christe datus, quem tu regis iste ducatus."
("Dit hertogdom, hetwelk U regeert, zij U, Christus gewijd.").

Dit laatste woord is uiteindelijk de benaming geworden van het goudstuk : "ducat"

Het woog 3,5 gram met een gehalte van meer dan 23 1/2 karaat. 

Deze dukaat was als munt geruime tijd in omloop, hij werd geslagen van 1284 tot het einde van de Venetiaanse Republiek in 1797, dus ruim 500 jaar. Door de hoge (.999) zuiverheid van het gebruikte goud en de lange munttijd, werd deze munt een standaard voor de wereldhandel.

 

Ontleend aan "Van Vriesput tot Klein Duitsland - Acht eeuwen Lommelse plaatsnamen", Victor Mennen, 1992, Publicaties van de v.z.w. Museum kempenland.


Voorzijde van een dukaat

Achterzijde van een dukaat

Wapenschild van Doge Giavanni Dandolo

Doge Giovanni Dandolo, 48ste Hertog van Venetië (1280-1289)


social media

Volg ons ook op de social media.

Via de onderstaande social media kanalen kun je simpelweg op de hoogte blijven van onze activiteiten. We plaatsen met regelmaat het laatste nieuws op Facebook en Instagram.