Ons Landgoed

De locatie

In de ongerepte natuur van de Noord-Limburgse Kempen ligt in Kerkhoven, een gehucht van Lommel, het domein Ducaet van de familie Cox.

In deze prachtige uithoek leven mensen en paarden in perfecte harmonie met de natuur. Op een boogscheut van de uitgestrekte bossen van Kattenbos en het staatsdomein Pijnven is het heerlijk wandelen, draven en galopperen.

Het domein grenst aan de achterzijde aan de "Kaatstraat". Een verbastering van "ducaet" naar het Lommelse dialect hetgeen de naam van de gronden muteerde naar "de kaat", vanwaar de naam "Kaatstraat" ontstond.

Ontleend aan "Van Vriesput tot Klein Duitsland - Acht eeuwen Lommelse plaatsnamen", Victor Mennen, 1992, Publicaties van de v.z.w. Museum kempenland.

Van waar komt de naam 'Ducaet'?

Het Domein Ducaet is gelegen in Kerkhoven, een gehucht van de stad Lommel in de provincie Limburg. De landerijen van het domein Ducaet staan bij de diensten van het Kadaster geregistreerd als "De Ducaet".("stuk erff geleege in de bette venne genaamt de ducaet, ten westen de gemeene loop, 1774, H.P. 33, 73r; schaarbosch genaamd de Dukaat, 1834, Van Breugel, min. 22").

De benoeming van het domein vindt zijn oorsprong in verband met de geldverhandeling bij de aankoop van het domein in 1774. De koopsom werd betaald met (gouden) dukaten. De koper was wellicht een Teut, die internationaal opereerde en deze hoogwaardige muntstukken mee naar zijn heimat bracht.

Twee van onze paarden op het domein